Home » Fatade lemn » Lambriuri lemn rasinos

Lambriuri lemn rasinos

lemn

Sistemul este compus din lambriu de lemn, suporti, aceesorii( strat termoizolant, folie anticondens), care se monteaza usor.
Este foarte important ca suportul să fie stabil şi instalat corespunzător pe perete, având rolul de susţinere atât a greutăţii întregului ansamblu / faţadă dar şi a presiunii exercitate de vânt asupra construcţiei.
lemn2
Structura este formata din:
A – perete
B – şipcă suport
C – material termoizolant
D – folie impermeabilă anticondens
E – contra-şipcă
F – lambriu

Se recomandă utilizarea şuruburilor / cuielor din oţel inoxidabil. Folosirea şuruburilor / cuielor din oţel simplu poate cauza apariţia petelor de oxidare sau chiar degradarea lemnului în jurul acestor şuruburi.
Cuiele din oţel simplu pot fi utilizate atunci când sunt îngropate şi apoi chituite, iar lemnul este tratat cu ulei.
3 copy copy
Înainte de a monta lambriurile propriu-zise, se recomandă utilizarea unei folii impermeabile anticondens. Aceasta are rolul de a împiedica pătrunderea vântului şi a apei din precipitaţii în spaţiul dintre lemn şi perete însă permite circulaţia vaporilor din condens spre exterior.

Pentru montajul orizontal sau în diagonală al lamelelor cu lambă şi uluc, partea cu uluc va fi întotdeauna îndreptată în jos pentru a evita pătrunderea şi acumularea apei. Acelaşi principiu este valabil şi în cazul lamelelor care se suprapun (peste fiecare lamelă se va suprapune următoarea de deasupra). În cazul montajului vertical, ulucul sau porţiunile de suprapunere vor fi orientate în direcţia contrară vântului predominant. Nu se vor folosi produse de etanşare (silicon, mastic etc).
Între baza construcţiei din lemn şi sol trebuie asigurată o distanţă de minim 30 cm pentru a preveni contactul lemnului cu apa.

Finisaj

În general, necesitatea protejării lemnului cu soluţii chimice corespunzătoare depinde de specia folosită.
Pentru un finisaj natur, simpla aplicare a unei soluţii impermeabile incolore va asigura menţinerea lemnului în bune condiţii. Totuşi în acest caz soluţia trebuie aplicată de mai multe ori în primii ani decât în cazul lemnului băiţuit sau vopsit.
Acolo unde se doreşte o exploatare de lungă durată, cu intervale de întreţinere mai lungi, precum şi un aspect superior din punct de vedere estetic, se recomandă aplicarea de baiţuri sau vopsele de exterior acrilice sau pe bază de ulei. În regiuni cu temperaturi atmosferice ridicate, sunt indicate culori deschise care absorb mai puţină căldură şi asigură astfel o protecţie sporită a lemnului.
In cazul in care lambriul nu a fost tratat cu nicio solutie chimica( ulei, bait, etc.)  acesta se va decolora in timp ajungand la o nuanta de gri.In functie de expunere, culoarea naturala a lambriului poate persista in timp intre 1 an si 3 ani, in cazul in care nu este tratat cu solutii speciale.
Pentru tratarea cu substante chimice se vor evita solutiile care creeaza o pelicula mai groasa, cum ar fi lacul de exterior deoarece acesta in timp poate sa se cojeasca si astfel se ajunge la un aspect nedorit si greu de readus la aspectul initial al lambriului.
Noi recomandam in general  produsele profesionale pe baza de ulei speciale pentru exterior. Acestea pot fi pigmentate in diverse nuante, iar in functie de expunerea la razele UV si ploi, culoarea lambriului poate rezista intre 2 si 6 ani.Folosind acest tip de produse, intretinerea este mai usoara si se ajunge mult mai usor la aspectul initial al lambriului, doar prin aplicarea unui strat din produsul folosit. In caz contrar, dupa o expunere mai lunga la factorii atmosferici, lambriul doar se va decolora( nu se va coji finisajul aplicat) iar neaplicarea unui alt strat va permite schimbarea culorii lambriului in tonuri